Duotex

Ako správne používať termoprádlo

Zlyžujete svah a pri čakaní na lanovku cítite jemnú vlhkosť, ktorá Vás chladí na celom tele. Pravdepodobne ste si kúpili spodné prádlo z bavlny, ktoré nasalo pot, ten vytlačil vzduch a narušili sa izolačné vlastnosti oblečenia. Moderné termoprádlo odvedie pot od tela do ďalšej vrstvy oblečenia a Vaša pokožka ostane v suchu. Suchá pokožka sa ochladzuje omnoho pomalšie. Termoprádlo má okrem toho aj dobré izolačné vlastnosti. Tieto výhody sú dosiahnuté vďaka moderným syntetickým materiálom, zväčša polypropylénu. Ten takmer neabsorbuje tekutinu a má nízku tepelnú vodivosť. Na to aby bola termobielizeň plne funkčná musí byť dodržaná zásada vrstvenia oblečenia, tzv. obliekanie  na cibuľu. Každá vrstva má inú funkciu a spolu Vám zabezpečia tepelný komfort bez potôčikov potu stekajúcich po tele.

1.       vrstva je v priamom kontakte s pokožkou, obopína ju a odvádza pot do ďalších vrstiev oblečenia (spodky, legíny, trička tielka, podprsenky).

2.       vrstva neprepúšťa telesné teplo a chráni telo pred chladom z vonkajšieho prostredia. Zároveň nasáva pot z prvej vrstvy a odvádza ho preč od tela (mikiny, nohavice). Je dôležité aby táto vrstva nebola bavlnená, pretože sa v nej nahromadí vlhkosť.

3.       vrstva by mala byť nepremokavá, vetru odolná a zároveň priedušná (vetrovky, vesty, nohavice). Najlepšie sa na tento účel hodí gora-tex.

Priliehajúce alebo voľné?

V teplých dňoch sa odporúča nosiť voľné funkčné oblečenie. V zime naopak potrebujete bielizeň, ktorá obopne telo a vytvorí na ňom "druhú kožu". Mala by byť anatomicky tvarovaná, aby priliehala, ale netlačila na citlivých miestach. Tento strih býva často označovaný ako atletický. Rovnomerne distribuuje teplo a ľahko sa na neho obliekajú ďalšie vrstvy. Kvalitnú termobielizeň spoznáte aj podľa toho, že je vyrobená bezšvovou technológiu, alebo technológiou plochých švov. Zaručí Vám to, že prádlo nebude otláčať. Venujte pozornosť aj tomu, či je povrch bielizne hladký. Nebudú sa na nej zasekávať ďalšie vrstvy oblečenia.

 

Materiálové zloženie

Pri výbere správnej textílie sú dôležité dva faktory: materiál a váha. Každá váha má svoje výhody a hodí sa na iný účel.

1.       Ultraľahká váha je vhodná na veľmi mierne teplotné podmienky

2.       Ľahká sa hodí na vysoký stupeň aerobnej činnosti pri mierne nízkej teplote

3.       Stredne ťažká váha je najuniverzálnejšia. Je použiteľná pri mierne nízkych až nízkych teplotách a vhodná na široký záber rekreačných športov.

4.       Ťažká odoláva extrémne nízkym teplotám a vyhovuje potrebám zimných športov v snehu.

Materiál, z ktorého je priadza vyrobená môže byť prírodný alebo syntetický. Syntetické materiály spĺňajú všetky požiadavky na kvalitnú termobielizeň, majú 3-8 krát lepší pomer hrejivosti a váhy a z prírodných materiálov je s nimi porovnateľná len vlna merino. Zo syntetických látok sa používa najmä polypropylén, polyester, akryl a polyamid. Najčastejším doplnkovým materiálom je elastan, ktorý im o dodáva pružnosť. Tieto materiály sú väčšinou antibakteriálne upravované (povrchovo, alebo kombináciou so strieborným vláknom). V našej ponuke nájdete okrem iného aj profesionálne termoprádlo vyrobené z inovatívnej priadze Myiabi, ktorá je kombináciou novej generácie akrylovych vlákien a viskózy. Má vlastnosti podobné vlne a bavlne, ale je mäkšia na dotyk, dlhšie udržiava teplo odovzdávane telom a lepšie odvádza vlhkosť.

 

Starostlivosť o termobielizeň

Základným pravidlom je riadiť sa podľa ošetrovacích symbolov na výrobku. Vo všeobecnosti sa odporúča prať pri nízkych teplotách a otáčkach, alebo ručne. Neodporúča sa používanie aviváže, pretože sa na povrchu vytvorí film, ktorý upchá póry tkaniny a výrobok sa tým znehodnotí. Neodporúča sa ani žehlenie a sušenie v sušičke. Prádlo radšej voľne vyveste. Vďaka nízkej nasiakavosti veľmi rýchlo vyschne.