Duotex

O ponožkách

Sú našou každodennou súčasťou, ale koľko o nich skutočne vieme? Ako sa vyrábajú? Aká je ich konštrukcia? Čo o ľuďoch napovedá nosenie vzorovaných ponožiek? Prečítajte si zaujímavosti o ponožkách, ktoré ste možno netušili. 

Funkcia ponožiek

Ponožka je časť nášho oblečenia, ktorá pokrýva chodidlo a časť lýtka. Jej hlavné funkcie sú udržiavanie nohy v teple a odvádzanie potu od chodidla. V súčasnej dobe začali ponožky plniť aj funkciu módneho doplnku a sú dostupné v rôznych farbách a vzoroch. 

História ponožiek

Predchodcov ponožiek nosili ľudia už v dobe kamennej. Kusy kože, ktoré ich chránili pred chladom a zranením, si upevňovali okolo členkov. Prvú písomnú zmienku o ponožkách nám zanechal grécky básnik Héseidos. V svojom diele spomína druh ponožiek piloi, ktoré boli vytvorené zo zvieracích chlpov. Ďalšie písomné zmienky o ponožkách pochádzajú z Egypta približne z 3.-5. storočia n. l.. V Egypte v meste Oxyrhynchus objavili aj najstarší pár ponožiek starý približne 1600 rokov. Špicu mali rozdelenú stredom na dve časti a boli tak plne prispôsobené na nosenie so sandálmi.

 

V 10. storočí boli ponožky také vzácne, že si ich mohli dovoliť iba bohatí ľudia a často slúžili ako dar pre významných členov spoločnosti. Toto sa zmenilo až v 16. storočí, kedy William Lee vynašiel pletiarsky stroj. Anglická kráľovná Alžbeta I. jeho patent zamietla kvôli nižšej kvalite vyprodukovaných výrobkov. Podporu nakoniec našiel u francúzskeho kráľa Henricha IV. Vo Francúzsku tak započala továrenská výroba ponožiek a pančuchového tovaru. Ďalším významným míľnikom bol vynález nylonu v 30. rokoch 20. storočia. Nylon sa začal kombinovať s materiálmi ako bavlna, vlna a hodváb a vznikali výrobky s novými vlastnosťami. Zároveň sa začala výroba pančuchových nohavíc, tzv. siloniek. V súčasnosti je už trh plný rôznorodých ponožiek a okrem praktických funkcií začali plniť aj estetickú funkciu. V ponuke sú rôzne farebné alebo vzorované ponožky, prípadne ponožky, ktoré sú každá iná, ale spolu tvoria dokonalý pár. 

Konštrukcia ponožky

Ponožka sa skladá z lemu, tela a špice. Lem zabezpečuje obopnutie ponožky okolo lýtka. Na tento účel je do neho vpletená jemná gumená niť – klasický lem. Poznáme aj tzv. pique, alebo obracaný lem, ktorý rozkladá tlak na väčšiu plochu, takže nezviera nohu. Pre ľudí s problémom opúchajúcich nôh je vhodný zdravotný lem. Ide o voľný lem s minimálnym použitím elastických materiálov. Telo ponožky sa vyrába z mriežkovanej alebo rebrovanej štruktúry úpletu pre optimálne odvádzanie potu. Ponožka môže mať spevnenú, alebo zvýšenú pätu, čo zabezpečí ochranu proti odieraniu. Špica je konštruovaná tak, aby bola komfortná a netlačila na prsty nôh. Môže byť šitá, retiazkovaná, alebo  uzavretá plochým švom. Najpoužívanejšími materiálmi na výrobu ponožiek sú bavlna, vlna, akryl, polyamid (nylon), polyester, polypropylén a polyuretán (elasta - lycra).

      

Číslovanie ponožiek

Výrobcovia používajú rozličné číslovanie ponožiek. Metrické číslovanie určuje veľkosť ponožky podľa dĺžky chodidla v centimetroch. Obuvnícke (EU číslovanie) označuje veľkosť podľa veľkosti topánky. V praxi sa môžete stretnúť aj s anglickým číslovaním. Prevodník medzi jednotlivými systémami nájdete v tabuľkách pod textom.

 

Veľkosti pre dospelých

Metrické

Obuvnícke (EU)

Anglické

23-24

35-37

3-4

25-26

38-39

5-6

27-28

41-42

7-8

29-30

43-45

9-10

31-32

47-48

11-12

 

Detské veľkosti

Metrické

Obuvnícke (EU)

12-13

26-27

14-15

28-29

16-17

30-31

18-19

32-33

20-21

34-35

22-23

36-37

Zaujímavosť na záver

Existuje štúdia, ktorá hovorí, že oblečenie priamo ovplyvňuje naše správanie, a že ľudia, ktorí nosia vzorované ponožky, sú v spoločnosti považovaní za úspešných. Overte si túto teóriu kúpou niektorých z našich ponožiek s výrazným vzorom.