Duotex

Aj pyžamo je veda

V západnej civilizácii si pod pyžamom predstavíme voľný kus oblečenia používaný prevažne na spanie, prípadne leňošenie. Slovo samotné pochádza z Indie a pôvodne znamenalo voľné ľahké nohavice so šnurovaním na páse. Často ich nosili Moslimovia a Hinduisti v Indii. Od nich ich v 18. storočí prevzali britskí kolonizátori, ktorí ich využívali na popoludňajšie zdriemnutie. Keď sa vrátili do Európy priniesli so sebou aj tento komfortný kus oblečenia. Za celosvetové rozšírenie pyžama môžeme vďačiť britskému vplyvu na západný svet počas viktoriánskej éry. 

 

Typy pyžám

 

Tradičné pyžamo pozostáva z nohavíc a košele. Je vyrobené z hebkých tkanín ako balvna alebo flanel. Košeľa má zväčša väčší výstrih a nemá manžety. V minulosti boli populárne aj pyžamá s odnímateľným sedom, ktoré uľahčovali návštevu toalety. Dnes sú také pyžamá skôr raritou. 

Súčasné pyžamá predstavujú rôzne variácie tradičného pyžama ako napríklad pyžamá s krátkym rukávom, ¾ rukávom, overaly a ich rôzne materiálové variácie. V ponuke obchodov nájdete aj samostatné pyžamové nohavice

Pyžamá na denné nosenie obľubovali dámy v Spojených štátoch amerických na začiatku 20. storočia. Prvýkrát ho vyrobil módny návrhár Paul Poiret. Pozostávalo z blúzky s krátkymi rukávmi, alebo blúzky bez rukávov a ľahkých nohavíc. Bežné boli nohavice capri strihu. Najbežnejším materiálom na výrobu bol hodváb.

 

Najbežnejšie materiály

Bavlna

Klasický materiál používaný takmer na akékoľvek oblečenie. Je pohodlný, mäkký a dobre saje ľudský pot. Zároveň je odolný a dobre znáša časté pranie.

Flanel

Materiál ktorý môže byť vyrobený z bavlny alebo vlny. Flanel je hrubý, dobre izolovaný a zároveň vzdušný, čo oceníte hlavne v zime. Tiež platí, že je odolný a dobre odoláva častému praniu.

Hodváb

Prednosťami hodvábu sú jeho extrémna jemnosť, vysoká pevnosť a značná vzdušnosť. Hodváb dobre absorbuje farby, vďaka čomu jeho povrch žiari. Nevýhodou hodvábu je, že ho možno prať len v studenej vode a nesmie sa sušiť v sušičke. 

Menej bežnými materiálmy sú kašmír, ľan, flis prípadne bambus.

 

Ako často prať pyžamo

Podľa prieskumov si pyžamo meníme v priemere raz za 14 dní. Je to podľa odborníkov dostačujúce? Zdá sa, že nie. Expert na hygienu je z tohto zistenia zhrozený a upozorňuje, že príliš dlhé nosenie bielizne na spanie môže viesť ku kožným infekciám a zápalom. Ide o to, že pyžamo je počas dlhej doby v priamom kontakte s kožou, z ktorej sa neho uvoľňujú baktérie. Tie sú väčšinou neškodné, ale pri kontakte s nesprávnym miestom môžu spôsobiť vážne problémy. Najnovšie odporúčania hovoria o tom, že pyžamo by ste si mali vymeniť a vyprať každé 3 dni. Odporúča sa prať na 60°C, alebo používať špeciálne dezinfekčné pracie prostriedky.